Naturalny pyłek kwiatowy z niewielkiej stacjonarnej pasieki.
Jego głównym składnikiem są proteiny, czyli białka. Bogaty jest też w węglowodany (glukoza i fruktoza) i tłuszcze. Zawiera również witaminę A, witaminę B1, B2, B3, witaminę E, witaminę PP, witaminę D i witaminę C. Pyłek pszczeli zawiera również w swoim składzie kwas pantotenowy, biotynę i składniki mineralne pod postacią soli mineralnych. W jego składzie znaleźć można ponad trzydzieści aminokwasów, enzymy i związki fenolowe. Pyłek pszczeli wzmacnia wzrok i pomaga wyregulować poziom cukru we krwi – to za sprawą zwiększonego wydzielania insuliny. Ponadto wpływa pozytywnie na przemianę materii. Jego spożywanie sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Jednocześnie przyspiesza regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym. Bogaty skład sprawia, że pyłek pszczeli wzmacnia organizm człowieka, a obecność żelaza pomaga zapobiegać anemii. Pyłek pszczeli ma też właściwości detoksykacyjne. Jego systematyczne spożywanie pomaga zredukować lub całkowicie wyeliminować toksyczne działanie wielu czynników chemicznych. Działa również antydepresyjne, antyalergiczne i antybiotyczne. Ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwmiażdżycowe. Jego stosowanie wspomaga leczenie nadciśnienia i stanów pozawałowych. Ważne jest również to, że obniża poziom cholesterolu, a to sprawia, że pomaga zapobiegać miażdżycy i związanym z nią zagrożeniom.
Leczniczo u dorosłych dzienna dawka wynosi 20-40 g pyłku kwiatowego, u dzieci zaś 7-15 g pyłku. Przyjmujemy trzy razy dziennie przed jedzeniem. Jednorazowo około 10 g pyłku zalewamy letnią wodą. Najlepiej spożyć po upływie około 3 godzin.
Opakowanie: szklany słoik
Waga netto: 120 g