Dzisiaj odrobinę zgłębimy temat miodowej konsysencji🍯
Jedno jest pewne - każdy dobry i prawdziwy miód musi skrystalizować. Głównym czynnikiem decydującym o tym, kiedy nastąpi krystalizacja jest poziom zawartości glukozy i fruktozy (czyli cukrów prostych zawartych w miodzie).
Miody zawierające dużo glukozy - czyli wczesne wiosenne, czy rzepakowy - krystalizują bardzo szybko. Miody z dużą zawartością fruktozy - krystalizują znacznie dłużej.
Miodem z najwiekszą zawartością fruktozy jest miód akacjowy - i takiego powinni szukać miłośnicy płynnej formy🍯💛 Czas krystalizacji miodu akacjowego to nawet około roku. Również wszelkie miody wielokwiatowe, jeżeli zawierają nektar z akacji, mogą pozostać płynne przez dłuższy czas.
Dla wszystkich zwolenników płynnej formy czyli tzw. patoki, mamy z tegorocznych zbiorów🐝😃 miód wielokwiatowy z akacją. Dostępny tutaj: https://abelonatura.pl/pl/p/Miod-wielokwiatowy-z-akacja-1200g-/74